Roarhitect.ro foloseste cookies. Afla mai multe despre cookies aici
Se încarcă pagina ...

Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti

 

Capela Bruder Klaus Field. Peter Zumthor

Capela Bruder Klaus Field. Peter Zumthor

    “Pentru a proiecta cladiri aflate intr-o conexiune senzoriala cu viata, trebuie sa gandesti dincolo de forma si constructie.” Cuvintele arhitectului Peter Zumthor, laureat al premiului Pritzker in anul 2009 si unul dintre putinii arhitecti contemporani ai carui “lucrari ofera sclipiri ale vitalitatii arhitecturii in ciuda derivei generale catre lipsa de sens” – Juhani Pallasmaa, Toward an Architecture of Humility - , sunt reflectate in designul capelei Bruder Klaus Field.
Proiectul a pornit de la o schita, urmand sa devina un simbol al peisajului natural din Mechernich, Germania. Constructia a fost realizata cu ajutorul fermierilor locali, care au dorit sa il onoreze pe sfantul patron Bruder Klaus.
   

    Cele mai interesante aspecte ale capelei se regasesc in metodele de constructie utilizate. Peste structura completa din trunchiuri de copaci au fost turnate 24 de straturi de beton, fiecare cu grosimea de 50 cm, pentru obtinerea formei ortogonale, exterioare. Dupa uscarea straturilor din beton, cadrul interior din lemn a fost incendiat, lasand in urma lui o cavitate cu peretii carbonizati si negri.
    Suprafata unica, superioara, este sustinuta de pardoseala realizata din plumb topit. Deschiderea permanenta a capelei catre cer controleaza mediul interior al constructiei, ploaia si razele soarelui penetrand cu usurinta deschiderea. Este creata o ambianta si o experienta specifica fiecarui moment al zilei si al anului. In zilele insorite, acest oculus sugereaza stralucirea unei stele, atribuita uneia dintre viziunile “fratelui Klaus”.


    Sentimentul sobru si meditativ transmis in interiorul capelei transforma aceasta constructie intr-una dintre cele mai uimitoare obiecte de arhitectura religioasa din zilele noastre.
    “Pentru mine, cladirile pot avea o frumusete silentioasa pe care eu o asociez cu atribute precum compozitia, durabilitatea, prezenta si integritatea, caldura si senzualitatea; o cladire care este ea insasi, fiind o cladire, fara a reprezenta ceva, doar existand.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Mai multe informatii pe Archdaily

Articole asemanatoare | Arhiva

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt mesaje.
 
Anunturi
Arhiva
Cauta dupa:
Anunturi
Cuvinte dictionar
■   Intabula
■   Acuarela
■   Absidiola
■   Monocromie
■   Montant
■   Cripta
■   Aula
■   Angoba
■   Impluviu
■   Palat