Roarhitect.ro foloseste cookies. Afla mai multe despre cookies aici
Se încarcă pagina ...

Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti

 

De ce trebuie sa consultam un arhitect

 

SHARE    Facebook Twitter More...

    

     De ce sa platesc serviciile unui arhitect care sa ma ajute in demersul meu? De ce sa nu cumpar un proiect de casa gata realizat? De ce sa nu imi construiesc casa in regie proprie? Se vehiculeaza multe “solutii” pentru constructia unei case ieftine. In cele mai multe cazuri, “miturile casei ieftine” au dus la costuri mult mai mari decat cele prevazute, sau la un timp de executie foarte indelungat si automat mult mai costisitor.

     Temelia casei dumneavoastra consta in buna colaborare cu un arhitect. Arhitectul realizeaza proiectul in functie de nevoile, dorintele si bugetul dumneavoastra. Fiecare proiect e unic in felul sau, pentru ca orice proiect trebuie sa se muleze perfect pe personalitatea beneficiarului. Tema de proiectare reiese din discutiile pe care le aveti cu arhitectul.
Vom vorbi in continuare despre cum este posibil acest lucru, despre aspectele pe care trebuie sa le luati in considerare si despre cateva din greselile facute de cei care nu au tinut cont de ele.

     Inainte de toate trebuie sa stabiliti care sunt nevoile dumneavoastra si ale membrilor familiei, ce anume va lipseste in prezent si de ce ati avea nevoie in urmatorii 10 ani. Ma refer aici la spatiile de locuit. De exemplu, pentru a spori confortul casei in care traiti acum, ar trebui sa mai adaugati doua dormitoare, un living mai mare sau o baie in plus. Dupa stabilirea functiunilor impreuna cu arhitectul, consilierea oferita de el este foarte importanta.
     Printr-un plan bun de casa intelegem: o ierarhizare a spatiilor, o schema functionala eficienta, lipsa spatiilor si circulatiilor inutile.
     Am sa enumar doar cateva dintre greselile pe care le intalnim frecvent la nivel de partiu :
        - este absurd sa avem un dormitor matrimonial mai mare ca suprafata decat livingul. Livingul, impreuna cu locul de luat masa, este spatiul care adaposteste cea mai mare parte a activitatilor comune intr-o casa. De ce sa adaugam acest spatiu dormitoarelor, in defavoarea livingului, cand teoretic in dormitoare nu ar trebui decat sa dormim?
        - invers, un living extraordinar de mare si dormitoare cu latime mai mica de 3,00 m. Intradevar, cum am spus si mai sus, dormitoarele sunt spatii de noapte, in care nu se desfasoara activitati comune, insa poate deveni foarte frustranta situatia in care nu ai cum sa adaugi un birou in dormitorul tau, nu ai cum sa mobilezi dormitorul cu un dulap suficient de mare pentru nevoile tale, sau cand descoperi ca pur si simplu nu ai loc sa treci pe langa pat. De asemenea, un living foarte mare este greu de amenajat si poate da nastere la spatii inutile si zone de circulatie foarte mari. Chiar si pentru un numar de 12 persoane care desfasoara constant activitati comune in living si la locul de servit masa, acesta nu trebuie sa depaseasca 35 mp.
        - bucatarii si bai foarte mari. Este adevarat ca ne mutam de la bloc cu dorinta de a ne imbunatati confortul caminului personal. Ne aducem aminte de fosta bucatarie pe care o aveam acum cinci ani, in care nu aveam loc sa ne instalam frigiderul, si de baia care avea doar o cabina de dus deoarece nu ar fi incaput o cada in acel spatiu. Cu toate acestea nu se justifica sa construim in noua casa o baie de 15 mp si o bucatarie mai mare de 20 mp. O baie de 6 mp este una foarte generoasa, mai ales ca avem la dispozitie si un grup sanitar unde sa plasam masina de spalat, iar o bucatarie mai mare de 15 mp nu-si are rostul chiar daca adaugam si un spatiu de servire a mesei.
        - baie pentru fiecare dormitor. Sa luam un exemplu de casa cu patru dormitoare. Sunt de ajuns doua bai si un grup sanitar la parter pentru toti membrii familiei. O baie o repartizam dormitorului matrimonial care are si un dressing in componenta, iar a doua baie si grupul sanitar sunt suficiente pentru deservirea celorlalte trei dormitoare.
        - mansarde si subsoluri mari, prevazute pentru viitoare necesitati de locuire si depozitare. Va veti trezi peste cativa ani cu aceste spatii nefolosite si care necesita o munca de intretinere foarte mare. In plus, veti descoperi ca ele au contribuit foarte mult la costurile de construire si intretinere a casei.
        - trasee de circulaţie numeroase si mari ca suprafata. Un plan bine pus la punct, cu fluxuri de circulatie bine organizate, nu are voie sa contina asa ceva. Exista solutii destul de simple pentru eficientizarea schemei functionale si in ceea ce priveste circulatiile. De exemplu, circulatia de la intrarea in casa si pana la scara care duce la etaj e bine sa fie inglobata in living, impreuna cu casa scarii. Daca avem o casa a scarii izolata, ne trezim cu inca un spatiu care trebuie incalzit si el iarna, separat. La un etaj cu multe dormitoare, decat sa avem un hol lung si ingust, e de preferat unul mobilat pe o latura cu dulapuri, care poate servi ca dressing pentru 2-3 dormitoare. De asemenea, nu e indicat ca fluxurile de circulatie sa se intersecteze, circulatii ca: intrare - casa scarii (etaj), bucatarie – loc de luat masa, casa scarii – grup sanitar. O zonă largă de circulaţie presupune mult spatiu nefolosit, in metri patrati, care costa la fel de mult ca aceeasi suprafata in metri patrati de living.
     Toate aceste aspecte sunt foarte bine cunoscute de un arhitect. Cum am spus si mai sus, este importanta eficientizarea schemei functionale: ierarhizarea spatiilor pornind de la living -spatiu principal intr-o locuinta-, care adaposteste majoritatea activitatilor comune, si eliminarea spatiilor inutile, pe care nu are rost sa le platiti. Este la fel de importanta rationalizarea necesarului. Daca nu acceptati sfaturile unui arhitect, riscati sa ajungeti in una din situatiile de mai sus, situatie pe care o veti regreta mai tarziu.

     Inca de la inceput, trebuie sa stabiliti si bugetul pe care il veti aloca proiectului. In functie de buget, arhitectul va poate ajuta sa luati anumite decizii menite sa reduca costurile executiei. Alegeti forme simple pentru geometria structurii de rezistenta. Mai exact, aceasta ar fi de preferat sa fie patrata sau dreptunghiulara. Orice unghi diferit de 90 de grade, format de doua axe ale structurii de rezistenta, presupune o executie mai dificila si mai costisitoare. Cele mai ieftine case sunt cele compacte. In loc sa va intindeti pe pamant cu o casa construita numai pe parter, mai bine alegeti sa construiti pe inaltime, cu un etaj sau doua. Spatiul de la interior va fi acelasi, insa suprafata fundatiei si a acoperisului va fi mult mai mica. De asemenea, instalatiile va vor costa mult mai putin. Renuntati la tavane foarte inalte si la linii complicate ale acoperisului si reduceti inaltimea mansardei. Ganditi-va ca pentru fiecare 10 cm adaugati inaltimii casei ati putea plati chiar si pana la 1000 de euro in plus.
     Daca doriti sa faceti economii in privinta materialelor de constructie, din nou ar fi bine sa primiti ajutorul unui specialist. Achizitionarea unor materiale mai ieftine nu inseamna neaparat si cea mai buna decizie financiara. Materialele proaste din punct de vedere calitativ, pot ingreuna procesul de executie.

     Ierarhizarea spatiilor determina si o ierarhizare a finisajelor. Putem alege sa folosim un finisaj mai pretentios pentru o incapere de importanta livingului, pe cand un lavabil alb este de ajuns pentru peretii unui dormitor. Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa acoperim in intregime peretii livingului cu piatra aparenta la un pret/mp foarte mare, sau sa folosim numai suprafete vitrate in loc de zidarie. Este de ajuns sa tratam diferit diverse zone, sau doar una, din componenta spatiului pentru a-l pune in valoare.

     Respectarea detaliilor de executie ale unui proiect este foarte importanta. Daca nu eliminam puntile termice prin dispunerea corecta a termoizolatiei, nu vom putea scapa de igrasie. La fel de importanta este si hidroizolatia casei, pentru a evita infiltratiile apei.

     In concluzie, un proiect bine realizat cuprinde toate aspectele enumerate mai sus. Calitatea proiectului este direct proportionala cu calitatea relatiei si a comunicarii dintre beneficiar si arhitect, iar apoi intre beneficiar si firma de constructii.
 

    Articol: roArhitect

Articole asemanatoare | Arhiva

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Rusnac (Feb, Sat 06, 2010 / 22:27)
Pe cand un forum care sa se adreseza celor care vor sfaturi de la profesionisti?
Sunt multe forumuri pe care toti au pareri,dar trimiteri la un forum specializat nu am intalnit.
Toti spun "consulta un arhitect,un specialist,..."dar fara sa dea o adresa de site specializat.
Am multe intrebari de pus pentru o viitoare constructie,dar nu stiu cui sa le pun.
 
Anunturi
Arhiva
Cauta dupa:
Anunturi
Cuvinte dictionar
■   Intabula
■   Acuarela
■   Absidiola
■   Monocromie
■   Montant
■   Cripta
■   Aula
■   Angoba
■   Impluviu
■   Palat