Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti
Revista ARHITECTURA anunta aparitia numarului 3/2013
Revista ARHITECTURA, publicaţie a Uniunii Arhitecţilor din România, fondată în 1906, anunţă apariţia numărului 3/2013 cu tema SATURAŢIE.
"Tema excesului e un Pharmakon (Aristotel), un indecidabil (Derrida). Nu putem decide dacă este medicament sau otravă, bun sau rău, decât în contextul utilizării acestui concept. Cu alte cuvinte, ce înseamnă excesul sau când e mult prea mult? Abia apoi ne putem întreba despre locul acestui concept în arhitectură.
Excesul, adică surplus, preaplin, are efecte dintre cele mai diverse, de la saturație la extaz și de la intoxicație la plenitudine. Despre locurile (in)toxic(at)e am scris mai demult în revista Bauwelt (2006), propunând această sintagmă joc de cuvinte (toxic/intoxicat) ca fiind un mod de a defini locurile care, în loc de genii (spirite bune), au djinni (spirite malefice, în cultura islamică). Doream să continui, astfel, teoria acelui genius loci, a lui Christian Norberg Schulz, care a făcut carieră necritică și în România de după 1989 (până la publicarea unui volum cu același titlu…). Nu reiau textul aici, amintesc doar concluzia, care, în germană, a devenit titlu, anume că această teorie funcționează doar până la Carpați. Dincoace orașele au identități multiple, uneori aflate în conflict, de nu cumva chiar spirite rele. Or, teoria merge în Europa Occidentală și Centrală medievală (deci și la Sighișoara), dar nu și la București sau Slobozia. Adeseori, un loc intoxicat este un loc mut; uneori, un loc toxic otrăvește în timp întregul context – fizic sau cultural [...]." (Augustin Ioan - "Argument la temă")
Detalii: http://arhitectura-1906.ro/2013/07/sumarul-revistei-arhitectura-nr-32013/