Roarhitect.ro foloseste cookies. Afla mai multe despre cookies aici
Se încarcă pagina ...

Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti

 

Scule electrice si pneumatice - cunosti diferentele intre ele?

Scule electrice si pneumatice - cunosti diferentele intre ele?

    In proiectele casei, fie ca vorbim de un camin mai modest sau de o vila, renovarile sunt un constant interes. Daca unele se impun ca necesitate, altele sunt mici schimbari care sa contribuie la un design usor diferit. Ar trebui sa stiti desigur ca sculele la indemana si putina imaginatie va permit sa urmati proiecte de tip DIY – do it yourself. Discutam despre scule electrice si pneumatice si despre cateva diferente intre acestea. 

    Desigur ca, magazinele de profil va pun la dispozitie tot ce este necesar si cu sprijin tehnic adecvat puteti alege sculele necesare. In aceasta privinta Tehnovest este o recomandare.

    Modul lor de functionare
    O diferenta majora intre produsele ce fac parte din gama scule electrice si cele pneumatice se refera la principiul de functionare. Alimentarea celor electrice se realizeaza prin curent electric, prin cablul din dotare, in timp ce cele pneumatice sunt alimentate de aer comprimat sau de gaz, stocat in rezervor.
    In ambele cazuri vorbim de responsabilitate in utilizare si in eficienta si randament. Deci nu se poate spune ca unele sunt mai bune sau mai putin bune, ci ca depinde de tipul de lucrare si cum se preteaza un anumit tip de scule.

    Dimensiuni si mod de utilizare
    O alta diferenta intre scule electrice si pneumatice se refera la dimensiuni si la greutate, aspecte de importanta majora pentru cel care le foloseste. Fata de cele electrice le veti gasi pe cele pneumatice mai usor de utilizat, mai ergonomice, mai usoare totodata. Cele electrice vin cu avantajul legat de dimensiuni. Daca aveti spatii inguste unde doriti un montaj spre exemplu atunci este nevoie de tinut cont in ce unghi va puteti incadra cu sculele. Dupa caz, fiecare tipologie in parte are avantajele sale.
    Cat despre modul in care sunt manevrate, cele pneumatice sunt castigatoare detasate, asta datorita faptului ca nu depind de cablu de alimentare si deci pot fi folosite fara o limita ce tine si de lungimea cablului din dotare. Ca tot suntem la acest capitol ar fi bine de amintit despre nevoia de operare cu atentie. Spre exemplu in spatii cu umiditate mare exista risc de scurtcircuit sau de alte accidente si defectiuni produse asupra sculelor. O diferenta fata de sculele pneumatice este ca desi furtunul de aer trebuie si el protejat, umiditatea unui mediu nu este un factor ingrijorator pentru a putea utiliza acest gen de scule.

    Puterea de functionare
    Intre cele doua categorii de scule se remarca diferente intre puterea de functionare. Sculele pneumatice au o actiune mai ridicata, pentru ca aerul comprimat transmite energie mecanica. Totodata acestea au putere de actiune, astfel ca sunt mai indicate in medii profesionale, in industrie, in ateliere, avand mare eficienta. Cu alte cuvinte ofera rapiditate operatorului.
    In schimb, cele electrice sunt mai degraba de uz larg pentru interes propriu, mici reparatii acasa.

    Siguranta in utilizare
    Notabil ar fi sa atingem si acest subiect. Exista un oarece risc in ambele cazuri, fie ca utilizati scule electrice, fie ca vorbim despre cele pneumatice. Daca in cazul celor din urma amintite nu exista risc de supraincalzire a motorului spre exemplu, iata ca un risc exclus inseamna mai multa siguranta in utilizare si acest lucru nu se aplica si in cazul celor electrice – cei care au folosit astfel de unelte stiu cat de important este sa aiba pauze frecvente pentru ca se incinge motorul si odata cu acesta si mainile lor, operand acele scule.
    Gradul de defectare este mai mare in cazul celor electrice, insa sunt mai populare in randul amatorilor, a celor care desfasoara activitati si reparatii pe cont propriu, acasa. Asadar o alegere populara pentru un montaj de mobila sau un proiect DIY indreapta atentia catre sculele electrice, suficient de puternice pentru astfel de planuri. Totusi daca volumul de munca este mai mare, este nevoie de o unealta de gaurit metal spre exemplu atunci varianta sculelor pneumatice este de interes.
    Poate ca cel mai usor mod de departajare se refera la separarea celor doua categorii in scule profesionale si cele de uz larg. Au destinatii similare, dar eficienta diferita, au nevoie de intretinere in mod constant, pentru ca nici unele nu sunt autonome. Alegerea va depinde clar de proiect, spatiul de munca si de priceperea celui care se va ocupa de munca in sine.

 

Articole asemanatoare | Arhiva

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt mesaje.
 
Anunturi
Arhiva
Cauta dupa:
Anunturi
Cuvinte dictionar
■   Intabula
■   Acuarela
■   Absidiola
■   Monocromie
■   Montant
■   Cripta
■   Aula
■   Angoba
■   Impluviu
■   Palat