Roarhitect.ro foloseste cookies. Afla mai multe despre cookies aici
Se încarcă pagina ...

Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti

 

Au fost premiate proiectele de excelenta in mediul construit la Gala Romanian Building Awards

Au fost premiate proiectele de excelenta in mediul construit la  Gala Romanian Building Awards

 Au fost decernate premiile Romanian Buildings Awards ediţia 2016. Câştigătorii au fost premiaţi în cadrul unei gale, pe 31 octombrie, la Hotel JW Marriot, București. Juriul internațional a decis acordarea a două premii pentru proiectele care au avut o perspectivă diferită asupra spațiului public românesc și au adus contribuții substanțiale calității mediului construit, îmbunătățind contextul și dând valoare profesiei prin felul în care abordează locuirea și comunitatea.

Alături de aceste două premii au fost acordate și patru mențiuni speciale pentru proiectele care s-au remarcat prin calitatea spațiului, inovație și reactivarea zonelor urbane.

„Este o onoare să fim parte a evenimentului Romanian Building Awards pentru că acesta reprezintă un program relevant în mod extraordinar prin accentuarea rolului public al arhitecturii și a colaborării dintre actorii cheie care fac posibilă realizarea proiectelor – dezvoltatori, clienți, constructori și arhitecți. Nu există îndoială că elementul fundamental pentru viitorul profesiei de arhitect și al societății în general se referă la evaluarea și dezvoltarea spațiului construit. Juriul a apreciat diversitatea și complexitatea proiectelor înscrise în concurs, precum și întreaga problematică a spațiului public pe care acestea o expun. Aceste lucruri reprezintă cu adevarat o provocare, mai ales având în vedere cele 25 de proiecte pe care BOARD-ul competiției le-a selectat, abordând tipologii, contexte și situații complet diferite. Așadar, elementul comun și cel care a constituit un criteriu cheie în evaluare a fost felul în care proiectele contribuie la dezvoltarea mediului și calității vieții”, au precizat membrii juriului.

Două proiecte câştigătoare şi patru menţiuni

Au fost declarate câştigătoare de juriu două proiecte, acestea având „o contribuție relevantă în discuția privind rolul public și condiția arhitectului în cadrul societății.”
A fost apreciat în mod deosebit procesul prin care proiectul centrului de educație a comunității rome CERC Boldești-Scăeni și amenajarea peisageră conexă acestuia au dezvoltat contextul, angajarea și spiritul comunitar contând mai mult decât obiectul final de arhitectură.

„Tipul acesta de proiecte sunt un exemplu excelent pentru tendințele arhitecturii participative și includerea aspectelor sociale în proiectul de arhitectură. Înțelegem că implicarea comunității, mai ales a copiilor, conduce la un sentiment de apartenență și implicit la aproprierea spațiului de către această comunitate. Este important să subliniem rolul pe care arhitectul îl are în proiect în cadrul unui colectiv alcătuit de multiple ONG-uri și entități comerciale sau parteneri instituționali. Contribuția arhitectului la viața publică reprezintă aici elementul definitoriu care trebuie remarcat și onorat.” , a argumentat juriul.

„La nivel național este primul premiu pe care îl primim pentru acest proiect. Vom continua demersurile noastre în această direcție. Studenții sunt mult mai receptivi și mai deschiși, iar un premiu de acest gen este foarte important, poate mai mult pentru că reprezintă o validare în fața studenților care au nevoie de modele. Nu mai au nevoie să audă cât de dificilă este această profesie și cât de grea este relația cu beneficiarii, nu este așa! Când avem impresia că beneficiarii sunt imposibili, înseamnă că noi nu reușim să comunicăm, să transmitem idei valoroase. Arhitectura este mult despre comunicare, despre o viziune mai largă, despre a înțelege lucrurile, a vrea să experimentezi și să te dezvolți permanent.”, a declarat arhitectul Adrian Pop , câştigător Romanian Building Awards ediţia 2016 cu proiectul Designing with Nature - CERC Boldești-Scăeni.

De asemenea, juriul a apreciat şi proiectul Urban Spaces Dogarilor ca fiind excepțional pentru modul în care arhitecții au creat o nouă formă de viață urbană, acesta fiind cel de-al doilea proiect premiat în cadrul Galei Romanian Building Awards.

„La scară urbană, inserția în sit menține în mod înțelept caracterul morfologiei urbane din București. Proiectul este un răspuns înțelept la problema densității și furnizează un număr incredibil de diverse tipuri de apartamente. Acest lucru este foarte rar într-un proiect de locuințe. Importanța proiectului pentru spațiul public se bazează pe faptul că există o conexiune între stradă și fațade, spațiile deschise, spre curtea interioară, și cele interstițiare. Rezultatul este o serie de spații care sunt adaptabile pentru diferite utilizări. Am rămas cu impresia unei vieți urbane bogate create de această clădire, stabilită de dinamismul și ludicul puse în valoare prin calitățile formale.”, au argumentat membri juriului despre proiectul premiat Urban Spaces Dogarilor.

„Ne-am bucurat că proiectul de locuințe de pe Dogarilor a primit premiul RBA și este surprinzător că a luat atâtea premii. Ne-am bucurat că a a atins niște puncte mai sensibile și că publicul divers, nu doar arhitecții, a reacționat.
Este o bucurie, dar și mai mult de atât, reprezintă o încurajare. Este un proiect la care a contat foarte mult echipa celor care au reprezentat investitorii. Nu a fost calea clasică a investiţiilor de tip real estate din București. Investitorul a venit din start cu viziunea unor locuințe altfel, nu doar că ne-au susținut ideile, dar au avut și o deschidere foarte mare și au venit cu propuneri. Ei au în mare parte meritul acestui proiect. A fost o întâlnire fericită arhitect-investitor. Noi avem viziunea, dar investitorii pe lângă viziune au și un risc asumat. A funcționat bine pentru toate părțile implicate și toată lumea a avut de câștigat.
Blocul e locuit de arhitecți, actori, oameni din publicitate, oameni creativi care formează o nișă și e unul dintre proiectele care a fost vândut înainte de finalizare, într-un moment în care pe piața din București nu se vindea nimic. Exista o altfel de interacțiune între locuitorii de acolo, cu totul diferită de cum suntem obișnuiți în București. Premergător acestei concluzii, am realizat că înainte de a finaliza proiectul, unii din cumparatori au vizitat șantierul și au rezonat într-un fel aparte cu locul.”, a precizat Andrei Șerbescu, ADN BA, despre proiectul câștigător Urban Spaces Dogarilor.

La categoria „Mențiuni speciale” proiectele câștigătoare au constat într-o intervenție de reabilitare, extindere și adaptare la utilizarea modernă a unei vile monument – the c.a.p. realizat de biroul de architectură RE-ACT NOW, clădirea rezidențială Vila Urbană realizat de Synthesis Architecture, reabilitarea și promovarea identității culturale și istorice a Pieței Cetății și Turnul Ștefan, concepute de biroul 9 Optiune și proiectul studenților din mai multe facultăți pentru casa viitorului EFdeN pentru inovația și contribuția adusă prin prototipul realizat.
„Noi apreciem acest proiect pentru declarația sa îndrăzneață, care răspunde bine din punct de vedere compozițional clădirii existente. Realizarea acestui proiect este evident datorată unei colaborări puternice, pe termen lung și dialogului între părțile implicate.”, a menţionat juriul despre proiectul the c.a.p.
Proiectul rezidențial Vila Urbană realizat de Synthesis Architecture a fost de asemenea apreciat. „Imobilul presupune o scară modestă pentru tipologia de colț, cu modelarea bazei interpretată de arhitect în funcție de caracteristicile sitului. La un nivel de detaliu, utilizarea de motive tradiționale într-un mod nou a fost, de asemenea, considerat un aspect pozitiv al proiectului.”
În cazul proiectului de reabilitare și promovare a identității culturale și istorice a Pieței Cetății și Turnul Ștefan, concepute de biroul 9 Optiune, juriul a considerat valoroasă reactivarea unui spațiu public de importanță istorică în oraș. „Configurarea spațiului a inclus descoperirea și afișarea elementelor arheologice prin proiectare și completarea intervenției prin calitatea renovării spațiilor interioare.”
Proiectul echipei EfdeN a fost apreciat de juriu pentru angajamentul său către inovație, răspunzând la probleme majore de mediu. „Valoarea prototipului are dimensiuni multiple, de la cercetarea și dezvoltarea de noi materiale și noi configurații, până la rolul său activ în creșterea gradului de conștientizare publică a modului în care proiectarea durabilă poate informa procesul de design. Rezultatele proiectului pot fi relevante pentru întreaga profesie.”

Juriul Romanian Building Awards

Componența juriului: Ewa P. Porębska - arhitect și critic de arhitectură, editor-șef al revistei Architektura-murator din Polonia, membru al juriului Premiul European pentru Spațiul Public Urban 2016, Mies van der Rohe Awards 2013 și World Architecture Festival (WAF) edițiile 2008 și 2010; Erika Katalina Pásztor - editor-șef al epiteszforum.hu, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate portaluri de arhitectură din Ungaria; Bruno Andreșoiu - Director General al IGLOO, revista parteneră RBA - arhitect din 1996 și editor de publicații de arhitectură din 2001, în calitate de fondator al Igloo media, Partner al Igloo design și Igloo Architecture; arh. Gerard Reinmuth arhitect, designer si director al TERROIR, cu sedii in Sydney, Hobart si Copenhaga. Este profesor la Universitatea Tehnologică din Sydney (UTS), a fost co-curator al Pavilionului Australian la Bienala din Veneția din 2012; arh. Giuseppe Farris, Manager Studio Farris Arhitects, Belgia -biroul său s-a clasat în top 10 firme publicate în ediția 2015 a Design Vanguard editată de Architectural Record, publicație anuală ce aduce în centrul atenției arhitecți din noua generație cu potențial crescut de afirmare. În 2015 s-a numărat printre finaliștii premiilor WAN-World Architecture News, este câștigătorul premiului Architizer A+ la secțiunea Rezidențial. A fost nominalizat la WAN 21 for 21 în 2015, „cel mai promițător studio de arhitectura al secolului XXI”.


Organizatori Romanian Building Awards: Asociația culturală ProEvent, Ordinul Arhitecților din România, Federația Patronatelor Societăților de Construcții, Universitatea de Arhitectura și Urbanism “Ion Mincu” București, în colaborare cu Revista Igloo și Spatiulconstruit.ro și cu susținerea asociațiilor profesionale. Producător eveniment ABplus Events.


ROMANIAN BUILDING AWARDS EDITIA 2016

Castigatori
1. Proiectul: Designing with Nature - CERC Boldești-Scăeni
Proiectant: Adrian Pop birou de arhitectură
Autor: Adrian Pop

2. Proiectul: Urban Spaces / Dogarilor Apartment Building
Proiectant: ADN Birou de Arhitectura
Autori: arh. Andrei Șerbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Claudiu Forgaci, arh. Valentina Țigâră, arh. Bogdan Brădățeanu, arh. Simina Ignat

Menţiuni:

1. Proiectul: Rehabilitation and promovation of the cultural and historical heritage of "Piata Cetatii – Turn Stefan"
Proiectant: 9 Optiune
Autori: arh. Ildiko Mitru, arh. Ştefan Paskucz

2. Proiectul: Behind the Blocks of Flats, a Bigger House, an Urban Villa.
Proiectant: SC Synthesis Architecture SRL
Autor: Panteli Mourgka

3. Proiectul: EFdeN
Proiectant: Asociația Solar Decatlon București
Autori: arh. Dulgheriu Claudia, arh. Armenciu Daniel

4. Proiectul: the c.a.p.
Proiectant: RE-ACT NOW
Autori: arh. MARIO KUIBUS, arh. ANDREI CEBOTARU, arh. LAURENŢIU COCEANGA, arh. ADELA ANTONIU, arh. ALINA STOICA, arh. MARIA UNGUREANU, arh. RALUCA GENOIU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare | Arhiva

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt mesaje.
 
Anunturi
Arhiva
Cauta dupa:
Anunturi
Cuvinte dictionar
■   Intabula
■   Acuarela
■   Absidiola
■   Monocromie
■   Montant
■   Cripta
■   Aula
■   Angoba
■   Impluviu
■   Palat