Roarhitect.ro foloseste cookies. Afla mai multe despre cookies aici
Se încarcă pagina ...

Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti

 

Casa din sticla. Philip Johnson

Casa din sticla. Philip Johnson

    Glass House, casa din sticla proiectata de celebrul arhitect Philip Johnson, este considerata una dintre primele lucrari geniale ale arhitecturii moderne, prin proportiile perfecte si simplicitatea sa. Philip Johnson a proiectat casa pentru el, fiind prima dintre cele 14 structuri construite pe proprietatea sa din New Canaan, Connecticut, pe o perioada de 50 de ani.
    Construita in anul 1949, Casa din sticla are un plan deschis delimitat de panouri din sticla, cu latimea de 5.4 m si pe inaltimea intregului nivel, ancorate in structura metalica, neagra. Totusi, constructia nu l-a impresionat pe Mies van der Rohe, mentorul arhitectului Philip Johnson, care se spune ca a plecat furios dupa vizionarea sitului din cauza „lipsei de gandire” pe care a interpretat-o in detaliile casei. Cu toate acestea, multe aspecte contribuie la frumusetea ei. Panourile clare din sticla creeaza o serie de reflexii dinamice, ale vegetatiei din jur si ale miscarilor din interiorul si exteriorul casei, dand nastere unor imagini structurate pe diferite nivele de profunzime la orice pas.
    Interiorul Casei din sticla este complet expus exteriorului cu exceptia cilindrului interior construit din caramida, ce gazduieste accesul in baie si un semineu diametral opus. Inaltimea libera a nivelului este de 3.2 m, structura cilindrica iesind putin in afara volumului. Pardoseala este, de asemenea, alcatuita din caramizi rosii, ridicate 25 de cm de la nivelul pamantului. Singurele compartimentari din interiorul casei, exceptand baia, sunt realizate cu ajutorul mobilierului format din dulapuri joase si rafturi pentru carti , transformand interiorul in spatiul deschis al unei singure incaperi. Lumina naturala ampla si ventilatia naturala a aerului au fost astfel asigurate.
    Desi casa este principala atractie a sitului, arhitectul Johnson a folosit terenul amplu pentru a-si lasa libera imaginatia, construind alte 13 structuri printre care o casa pentru oaspeti, o galerie de arta si un pavilion de sculptura. Casa oaspetilor, legata de Casa din sticla printr-o poteca din piatra, este o structura introvertita din caramida, contrastanta transparentei si luminozitatii exprimate in proiectul Glass House.
    Declarata ca fiind un „Reper national istoric” in anul 1997, Casa din sticla este considerata o bijuterie a arhitecturii moderne.

Foto: Melody Kramer

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Articole asemanatoare | Arhiva

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt mesaje.
 
Anunturi
Arhiva
Cauta dupa:
Anunturi
Cuvinte dictionar
■   Intabula
■   Acuarela
■   Absidiola
■   Monocromie
■   Montant
■   Cripta
■   Aula
■   Angoba
■   Impluviu
■   Palat