Roarhitect.ro foloseste cookies. Afla mai multe despre cookies aici
Se încarcă pagina ...

Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti

 

Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

    Decizia de a reconstrui biblioteca din Alexandria, cea mai cunoscuta biblioteca din toate timpurile, a fost anuntata in anul 1989 prin lansarea unui concurs international de proiecte. Arhitectii norvegieni Snohetta sunt cei care castigat competitia.
    Noua constructie este menita sa reproduca spiritul academic al bibliotecii originale. In interiorul ei regasim un spatiu principal de lecturare cu o capacitate de 2000 de scaune, sase biblioteci specializate, trei muzee, un planetarium, sapte centre de cercetari, noua expozitii permanente, spatii expozitionale temporale, institutii, o piata publica si toate serviciile necesare in acest vast complex. Reconstructia bibliotecii a readus Alexandria la vechiul statut de centru al cunoasterii. Modul in care a fost proiectata, implementata si fondata, intr-un spirit de colaborare internationala, a fost pastrat si in metodele actuale de management, pentru a crea o institutie globala.
    Biblioteca a fost proiectata asemenea unui disc, luand forma unui cerc simplu cu un diametru de 160 de metri. Cladirea se inalta pe sapte nivele supraterana, avand si patru nivele subterane. Scara bibliotecii a fost minimalizata in zona acceselor, pentru a nu coplesi vizitatorii prin impozanta sa. Forma circulara creaza o prezenta iconica, avand o semnificatie simbolica. Vazuta de sus, ea simbolizeaza soarele, reprezentat in hieroglifele egiptene printr-un simplu disc. Peretii exteriori ai bibliotecii sunt placati cu 4000 de blocuri de granit, inscriptionate cu litere ale alfabetelor din intreaga lume.
    Acoperisul din sticla a fost proiectat la un unghi care permite accesul luminii naturale in interior, pe toata durata anului. Compozitia acoperisului devine principalul element al fatadelor, renuntandu-se la aspectele traditionale ale acestora.
    Civil Engineering, o revista britanica de constructii si inginerie, a premiat proiectul bibliotecii din Alexandria pentru cel mai bun design al anului 2000.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare | Arhiva

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt mesaje.
 
Anunturi
Arhiva
Cauta dupa:
Anunturi
Cuvinte dictionar
■   Intabula
■   Acuarela
■   Absidiola
■   Monocromie
■   Montant
■   Cripta
■   Aula
■   Angoba
■   Impluviu
■   Palat