Roarhitect.ro foloseste cookies. Afla mai multe despre cookies aici
Se încarcă pagina ...

Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti

 

Istoria travertinului

Istoria travertinului

    Exista numeroase optiuni accesibile pentru folosirea placilor de travertin in casa sau la locul dvs. de lucru. Puteti alege dintre placile cu o culoare intensa sau cele mai pale.
     Realizati o importanta alegere daca doriti sa folositi placa de travertin fie ca blat sau ca o placare simpla de pardoseala pentru a obtine aspectul si atmosfera din epoca Romana traditionala. Piatra de travertin este o roca sedimentara si un precipitat chimic natural de minerale carbonatice; de obicei aragonit, dar adesea recristalizat sau în principal calcit. Travertinul se formeaza datorita apelor izvoarelor minerale (in special izvoare termale) sau pârâurilor saturate în carbonat de calciu. Aceste minerale se amesteca si se solidifica de milioane de ani. Amestecul de minerale se face intamplator, modelele si culorile variaza, acest fenomen puteti sa il observati in produsul finit. In functie de mineralul continut travertinu lpoate fi gri cu nuante de violet sau maro-galbui sau chiar maro-ciocolatiu.
     Oricat de vechi ar fi ca material de constructie robust si fiabil, travertinul este o piatra naturala foarte diversificata din punct de vedere al culorii, aspectului si compozitiei si este potrivit pentru toate tipurile de aplicatii. Placa de travertin este folosita ca placa pentru pardoseala atat in aranjamentele rezidentiale si comerciale cat si ca o optiune decorativa pentru placarea peretilor si a fatadelor.
     Caracteristicile cheie ale pietrei de travertin sunt golurile (gaurile) din piatra care sunt cauzate de eliberarea dioxidului de carbon. Romanii au profitat de avantajele travertinului pentru numeroasele proiecte de constructii precum cladiri si temple, apeducte, bai, scari, trepte si amfiteatre precum Colosseumul - cea mai mare cladire din lume construita aproape in totalitate din travertin. Travertinul a fost de asemenea folosit pentru sculpturi si monumente. Chiar si astazi in secolul 21, piatra de travertin este folosita intr-o gama variata de proiecte in interior si exterior. Nu exista ghid de proiectare exact atunci cand vine vorba de travertin. Poate fi folosit practic oriunde si pune in valoare orice spatiu.
     Piatra a fost initial extrasa intr-o zona din apropierea orasului care acum se numeste Tivoli. Numele acestui loc initial a fost Tibur, motiv pentru care numele pietrei extrase din acea zona a fost lapis tiburtinus care inseamna »piatra din Tibur ». De-a lungul secolelor, limba s-a schimbat din cauza invaziilor numeroaselor armate si numele a fost inlocuit cu travertin. Zona Tivoli ramane si astazi una dintre cele ma importante zone de furnizare a travertinului din lume. Izvoarele din jurul orasului Tivoli, incalzite de activitatea vulcanica asociata de apropierea de Muntele Etna, asigura mediul perfect pentru formarea travertinului.

 

Sursa: www.piatraonline.ro

 


 

Articole asemanatoare | Arhiva

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt mesaje.
 
Anunturi
Arhiva
Cauta dupa:
Anunturi
Cuvinte dictionar
■   Intabula
■   Acuarela
■   Absidiola
■   Monocromie
■   Montant
■   Cripta
■   Aula
■   Angoba
■   Impluviu
■   Palat