Roarhitect.ro foloseste cookies. Afla mai multe despre cookies aici
Se încarcă pagina ...

Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti

 

Casa din Sri Lanka de Tadao Ando

Casa din Sri Lanka de Tadao Ando

 

SHARE    Facebook Twitter More...

    

    Casa proiectata de marele arhitect japonez Tadao Ando a fost construita in sudul insulei Sri Lanka, in Mirissa, in mijlocul unui peisaj paradisiac caracterizat de plajele albe, palmieri si colibe acoperite cu frunzele acestora.
    Casa a fost un dar oferit sotiei de catre sot, Sri Lanka fiind casa cuplului belgian de 30 de ani. Inscriptia in piatra, din apropierea portii de acces, atesta acest lucru: “To Saskia”. Beneficiarul a dorit ca sotia lui, un artist recunoscut, sa aiba propriul ei studio. Tadao Ando, fiind arhitectul preferat al artistei datorita imaginilor iconice create in cadrul proiectului Church of Light din 1989 care au creat o impresie puternica asupra dansei, a fost contractat pentru proiectarea resedintei din Sri Lanka.
    Cu acest proiect Tadao Ando a ales o abordare diferita in comparatie cu lucrarile sale anterioare, introvertite. Aici, arhitectul abandoneaza casa naturii. Volumetria dinamica cuprinde patru volume. Primul volum gazduieste receptia, bucataria, dormitorul matrimonial si “camera pentru meditatii”, in timp ce alt volum, paralel cu primul, cuprinde camerele oaspetilor. Volumul livingului, lung de 20 de metri, taie cele doua cutii paralele din beton sub un unghi ascutit. Spatiile interstitiale create de aceste intrepatrunderi, denumite “ma” in japoneza, au fost “umplute” cu multa dibacie. O scara mare porneste din vestibulul casei si traverseaza un spatiu aerisit a carui suprafeta este accentuata de intinderea piscinei interioare, aflata deasupra livingului si de aceeasi lungime cu acesta. Se naste astfel un sentiment de libertate creat de deschiderile mari ale spatiilor si ale ferestrelor, cerul si oceanul fiind primit in casa dupa dorinta clara a artistei. O panorama de aproape 360 de grade cuprinde oceanul Indian si jungla din spatele casei, fragmentata doar de stalpii din beton ce sustin acoperisul terasa al casei. Pardoselile din lemn si piatra divizeaza spatiul in zone mai mici, mai usor de amenajat.
    Centrul casei este detinut de biroul beneficiarului, pozitionat in spatiul de intersectie al volumelor, la nivelul parterului. Incaperea incadrata de pereti din sticla este accesata de o rampa in zig-zag ce ocoleste golul de forma triunghiulara, creat de unghiul de intersectie dintre volume. Suntem din nou martorii perfectiunii, a atentiei acordate detaliilor pentru care arhitectul Tadao Ando este cunoscut, in ciuda faptului ca acesta nu a calcat nici macar o data pe situl casei. Desi biroul este pozitionat in mijlocul casei, “centrul” simbolic al resedintei este reprezentat de studioul artistei.
    Studioul este motivul existentei casei. Traseul sinuos dintre cele doua nivele ale studioului se termina cu o pasarela metalica aflata in centrul incaperii, ce sporeste sentimentul de importanta al studioului. Fereastra ce margineste latura ingusta, pe inaltimea ambelor nivele, este fixata de o rama metalica de forma unei cruci. Aici, spre deosebire de Biserica Luminii - Church of Light -, crucea este creata din umbra si nu din lumina. Mobilierul studioului, cat si cel din restul casei, este monocrom, complimentand picturile artistei si jocul de lumini si umbre ale arhitectului.
    Succesul proiectului a depins de colaborarea mai multor persoane, din intreaga lume. Doi specialisti japonezi, Kiyoshi Aoki si Yukio Tanaka, au venit din Japonia pentru a supraveghea procesul de turnare al betonului, ce a necesitat pozitionarea exacta a fiecarui gol. Firma de arhitectura locala PWA Architects a jucat un rol vital ca mediator al mesajelor ce plecau si veneau din Japonia. Arhitectul Hidehiro Yano, de la firma TAAA, a facut repetate calatorii in Sri Lanka pentru a verifica progresul lucrarilor si pentru a fi ochiul arhitectului Tadao Ando.
    Arhitectul a primit proiectul casei din Sri Lanka dupa indelungate cereri, acceptand abia dupa citirea unui eseu scris de beneficiari despre ei insasi si despre ceea ce iubesc la munca arhitectului. Tadao Ando a insistat intotdeauna asupra unei idei: ca arhitect el doar proiecteaza o cutie in timp ce clientul isi pune sufletul in ea. Rezultatul colaborarii dintre arhitect si beneficiarii casei din Sri Lanka a fost un tur de forta al betonului, intransigent si provocator ca idealismul uman ce sta in spatele sau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Articole asemanatoare | Arhiva

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt mesaje.
 
Anunturi
Arhiva
Cauta dupa:
Anunturi
Cuvinte dictionar
■   Intabula
■   Acuarela
■   Absidiola
■   Monocromie
■   Montant
■   Cripta
■   Aula
■   Angoba
■   Impluviu
■   Palat