Proiecte Case. Design Interior. Amenajari Interioare. Proiectanti - Cei mai populari arhitecti
Farmecul mozaicului
Designerii recomandă mozaicul pentru obţinerea unui efect rafinat şi, în acelaşi timp, luxos.
Mic dicţionar: Mozaic - Lucrare de tehnica decorativa, care consta in asamblarea artistica a unor bucati mici de marmura, de ceramica, de sticla, de smalt etc. de diferite culori, lipite intre ele cu mortar sau cu mastic.
Istoria mozaicului
Primele placări cu mozaic au fost realizate în Mesopotamia, unde erau îmbinate mici bucăţi de piatră, iar în Egip este utilizat încă din primele dinastii. Dar mozaicul, aşa cum este cunoscut acum, din pietre colorate sau monocrome, a apărut în secolul IV, î.Ch, în Grecia. Romanii sunt, însă, cei care ridică mozaicul la rang de artă. Deşi iniţial, mozaicurile romane erau lucrate doar în combinaţia alb-negru, tehnica se rafinează şi se trece la o gamă vastă de nuanţe. Fie că este vorba de pietricele de râu, marmură, pietre semipreţioase sau email, acestea sunt utilizate în placarea băilor romane, a coloanelor şi plafoanelor vilelor. Şi în era bizantină mozaicul este foarte utilizat, mai ales la decorarea bisericilor. De asmenea, în lumea arabă, mozaicul este utilizat pentru decorarea palatelor, placările fiind de mare fineţe şi exuberanţă. Deşi utilizat de-a lungul timpului în anumite zone ale globului, la nivel mondial stilul Art-Nouveau, prin Gaudi, readuce în tendinţe placările cu mozaic.
Mozaicul şi tendinţele în design
De câţiva ani, se observă ca placările cu mozaic sunt din ce în ce mai utilizate în amenajări. Există mozaic din sticlă, ceramică, din piatră naturală (marmura si travertinul fiind des intalnite ), dar si din cristale. Dacă până de curând mozaicul era utilizat cu precădere în băi şi pe holuri, tendinţele în designul interior arată că acest material este perfect şi pentru dormitoare sau camere de zi. Formele care se pot obţine din îmbinările plăcilor de mozaic sunt unice şi aduc oricărei încăperi un element decorativ aparte . Mozaicul suflat cu aur sau argint, dar şi cel care are diferite cristale se pretează foarte bine la placarea unui perete al unei locuinte exclusiviste, al unui hotel sau restaurant de lux. Turcoaz, corail sau pur şi simplu auriu sau argintiu, acest tip de finisaj va aduce o notă de originalitate încăperii.
Dar mozaicul nu este utilizat doar la placările pereţilor sau drept pardoseală, ci este ideal şi pentru a îmbrăca piese de mobilier. Fie că este vorba de un bar din bucătărie sau de o măsuţă, mozaicul se pretează foarte bine şi scoate acel mobilier din anonimat. Reflexele care se obţin atât cu ajutorul luminii naturale, dar şi a iluminatului artificial schimba coloristica mobilierului sau a placării în funcţie de momentul zilei.
Arabescurile, modelele florale sau abstracte sunt motivele cel mai des întâlnite. Fiecare se pretează unui interior în funcţie de felul în care este decorat. Placările cu mozaic se pot realiza atât într-o casă cu un design modern, minimalist, dar şi într-o locuinţă clasică, unde predomină mobilierul din lemn masiv. Motivele obţinute cu ajutorul mozaicului transformă radical o încăpere, conferindu-i strălucire.
In colaborare cu Designerii Studio Insign
foto: Galeriile Noblesse